Een huis kopen om te verhuren kan een lucratieve investering zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u deze stap zet. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat u moet weten voordat u een zogenaamd beleggingspand koopt, inclusief de voor- en nadelen van een tweede huis kopen voor verhuur en de voorwaarden die hieraan verbonden zitten.
Mag u een huis kopen voor verhuur op uw hypotheek?
Ten eerste natuurlijk de hamvraag: mag u in Nederland een huis kopen om deze te verhuren? Bij uw normale hypotheek zal duidelijk opgenomen zijn dat u uw huis niet mag verhuren, tenzij u toestemming heeft van uw bank. Banken zijn echter niet blij met verhuur, want huurders worden door de wet goed beschermd. Hierdoor kunnen ze niet zomaar op straat gezet worden, wanneer u de hypotheek niet kunt betalen. Bovendien leidt verhuur vaak tot waardevermindering van het huis. Er zijn echter manieren om wel toestemming tot verhuur te krijgen van de bank.
Leegstandswet
Als uw huis langdurig leegstaat, dan geven sommige banken toestemming om met de hypotheek die u heeft een huis te verhuren. Via de Leegstandswet heeft u namelijk niet te maken met de regels omtrent de bescherming van huurders. Let wel op dat u hiervoor een vergunning van de gemeente nodig heeft.
Tijdelijk verhuur
Wanneer u voor langere tijd in het buitenland vertoeft, kunt u uw huis ook onderverhuren. De voorwaarde hierbij is wel dat u bij terugkeer in Nederland (maximaal drie jaar) weer zelf intrek neemt in uw huis. Bovendien moeten de inkomsten van de huur gelijk zijn minimaal aan de maandelijkse woonlasten. Als laatste mag er in het laatste jaar geen achterstand zijn in uw hypotheek afbetalingen.
Speciale hypotheek wanneer u een huis gaat kopen voor verhuur
U kunt uw huis wel na aankoop verhuren middels een verhuurhypotheek. Deze hypotheek stelt u in staat om een woning te verhuren als onderdeel van uw financiële planning. Daarom noemt men deze hypotheek ook wel de vastgoedhypotheek of de investeringshypotheek. Een verhuurhypotheek is duurder dan een normale hypothecaire lening, want er wordt een opslag bovenop de hypotheekrente gerekend. De verhuurhypotheek stelt u in staat om tussen de vijftig en negentig procent van de woningwaarde in verhuurde staat te lenen. U zult kortom eigen geld moeten inleggen, zoals de overwaarde van uw huis.
Voordelen 2e huis kopen voor verhuur
Het komt steeds vaker voor dat sparen u een negatieve rente oplevert en uw spaargeld u dus steeds minder oplevert. Mensen gaan daarom liever hun geld beleggen. Dit kan middels beleggingen in aandelen, maar u ziet ook steeds vaker dat mensen hun geld steken in een tweede huis om hier passieve uitkomsten uit te halen. Niet alleen krijgt u zo maandelijks aan aangenaam inkomen, maar ook kunt u het huis later met de almaar stijgende huizenprijzen voor een rendabel bedrag verkopen.
Aandachtspunten
Bovenstaande klinkt bijna te mooi om waar te zijn en er zijn ook een aantal zaken waarop u moet letten, wanneer u een huis koopt om te verhuren:
= U zult meer overdrachtsbelasting betalen.
= Welk belastingpercentage u moet afdragen, is afhankelijk van het type verhuur.
= Geldt er een maximale huurprijs of niet?
= Staat de VvE verhuur toe?
= Let op uw verantwoordelijkheden als verhuurder, zoals reparaties aan de huurwoning.
= Een tweede hypotheek mag u alleen bij de bank afsluiten van uw eerste hypotheek.
= Een tweede hypotheek is niet aftrekbaar.
= Gaat u binnenkort met pensioen, dan kan de bank besluiten u minder geld te lenen.
Is een tweede huis kopen voor verhuur wel rendabel?
Is anno 2024 het nog wel rendabel om een huis te kopen en te verhuren? Het antwoord op deze vraag is niet pasklaar. Er is zeker een krapte op de huizenmarkt waarneembaar, die niet snel zal worden opgelost. Een huis kopen voor verhuur is nog rendabel, maar u moet wel letten erop dat er momenteel plannen zijn om de verhuur van woningen minder aantrekkelijk te maken. Er wordt gesleuteld aan de Wet betaalbare huur, waardoor u een wellicht binnenkort een lagere maximale huurprijs moet rekenen.