Een huis verkopen aan uw kind: hoe gaat dat in zijn werk?

Uw huis verkopen aan uw kind kan een emotioneel en financieel waardevolle beslissing zijn, maar het brengt ook een aantal complexe overwegingen met zich mee. In deze blog verkennen we de verschillende mogelijkheden en voordelen van deze transactie. Daarnaast zullen we ook ingaan op de mogelijke juridische en fiscale valkuilen die komen kijken bij het verkopen van uw woning aan een familielid.

Is uw huis verkopen aan uw kind raadzaam?

Uw huis verkopen aan uw kind is in meerdere gevallen een interessante optie. Bijvoorbeeld wanneer u kleiner wilt wonen en uw kind op financieel gebied wilt helpen. U kunt namelijk zo uw kind al een deel van uw vermogen geven zonder dat uw kind erfbelasting hoeft te betalen, wat bij een overdracht na een erfenis wel het geval zou zijn. Ook wanneer u het huis voor de emotionele waarde in de familie wilt houden, kunt u natuurlijk beter uw kind hierin laten wonen dan het huis te verkopen aan een onbekende. Als laatste bespaart u zich de rompslomp van een huis verkopen, zoals de bezichtigingen, de verschillende biedingsopties en eventuele contractbesprekingen.

Overdrachtsbelasting betalen bij huis aan uw kind verkopen

Wanneer u uw huis aan uw kind gaat verkopen, dan moet u rekening houden met een aantal fiscale gevolgen. Ten eerste vindt er een overdrachtsbelasting plaats van 2% voor de niet-starters. Blijft uw woning onder de €510.000 en is uw kind tussen de 18 en 35 jaar oud, dan betaalt uw kind geen overdrachtsbelasting. Verkoopt u uw huis en huurt u het dan zelf? Dan betaalt uw kind 10.4% overdrachtsbelasting, omdat het huis dan wordt gezien dan als een belegging. 

Huis verkopen aan kind voor WOZ-waarde Belastingdienst

Wanneer u uw huis verkoopt voor een prijs onder de WOZ-waarde van uw woning, dan wordt het verschil tussen de verkoopprijs en de marktwaarde beschouwd als schenking. Schenkbelasting kan hiervan een gevolg zijn. Dit is een grote kans, want uw huis verkopen aan uw kind doet u in eerste instantie, omdat dit onder de getaxeerde waarde kan. Voorheen was het nog zo dat u aan een kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij een schenking kon doen van €28.947. 

Dit geldt helaas niet meer in 2024. Als u uw huis als tweede huis wilt verkopen aan uw kind, dan rekent de Belastingdienst dit onder Box 3. Dit houdt in dat er vermogensbelasting over betaald moet worden. Bekijk hier ook eens welke kosten aftrekbaar zijn bij de verkoop van uw woning.

Huis aan uw kind verkopen onder behoud van huurrecht

Als u uw huis verkoopt aan uw kind, zodat een deel van uw vermogen al overgaat naar uw nakomeling zonder erfbelasting te hoeven betalen, dan maakt u dit vermogen vrij. Zo krijgt u financiële flexibiliteit voor dingen als pensioen, medische kosten of andere zaken. U kunt er dan alsnog voor kiezen om in het huis te blijven wonen op basis van huur. Dit verkopen en dan weer huren, noemt men ook wel verkopen onder behoud van huurrecht. Dit is anders dan wanneer u een huis koopt om te verhuren. Houd hierbij wel in uw achterhoofd dat de huur die u betaalt aan uw kind marktconform moet zijn. Terug huren kan echter fiscaal gezien ook nadelig uitvallen, want u verliest uw recht op hypotheekrenteaftrek.

Wat is een marktconforme huur?

Hoe weet u nu wat een geldige huurprijs is om aan uw kind te betalen? De Belastingdienst stelt dat 6% van de WOZ-waarde jaarlijks een goede huurprijs is. Hanteren jullie een lager huurbedrag, dan kan het zijn dat er alsnog erfbelasting betaald moet worden.