Zo schrijft u een goede motivatiebrief bij een huis kopen

Het kopen van een huis is een belangrijke stap in het leven van velen. Een onderdeel van dit proces is het schrijven van een overtuigende motivatiebrief aan de verkoper. Deze brief kan het verschil maken tussen het krijgen van uw droomhuis of een afwijzing ervan krijgen. In deze blog zullen we bespreken hoe u een effectieve motivatiebrief schrijft bij een huis kopen en wat de grote voordelen zijn van zo’n persoonlijke brief bij uw bod.

Waarom een persoonlijke brief schrijven bij een bod op huis?

Het is in deze tijd lastig om een huis te kopen. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe woning en het aanbod is laag. Verkopen is een emotionele gebeurtenis en een persoonlijk geschreven motivatiebrief kan een verkoper tezamen met een goed bod over de streep trekken om u het huis te verkopen. Verkopers vinden het namelijk minder erg als ze hun woning achterlaten bij mensen die net zo verliefd zijn geworden op de woning als zij, toen zij het kochten. Een motivatiebrief heeft in het kort drie grote voordelen:

=         U komt over als serieuze verkoper.

=         U kunt emotionele invloed uitoefenen.

=         U schept een persoonlijke band met de verkoper.

Wat zet u in een motivatiebrief om een huis te kopen?

Een motivatiebrief bij uw bod bestaat grofweg uit drie onderdelen. U begint met een voorstelrondje, waarin u uw namen, uw beroep, de gezinssituatie, uw hobby’s en de betrokkenheid bij een gemeenschap benoemt. Hierna geeft u aan waarom u deze woning wilt kopen. Vertel meer over wat u positief vond bij de bezichtiging van de woning. Denk er bijvoorbeeld aan zaken te benoemen als: bouwstijl, grootte, aanwezigheid tuin, hoeveelheid vertrekken, de omgeving en faciliteiten in de woning. Geef ook aan als u nog renovaties wilt doen aan de woning of beschrijf andere toekomstplannen. Benadruk vooral in de brief uw financiële stabiliteit door bijvoorbeeld een financiële haalbaarheidsscan met de brief mee te sturen. Dit zorgt voor geloofwaardigheid voor u als koper. 

Laat dit maar achterwege

Er zijn ook een aantal elementen die u beter uit uw brief achterwege kunt laten:

=         Deel niet uw hele levensverhaal, wanneer dit niet relevant is voor de koop van het huis.

=         Vermijd ook negatieve opmerkingen omtrent het huis.

=         Benoem geen financiële details, dus cijfers hoeven niet benoemd te worden. 

=         Toon wel gevoel, maar blijf zakelijk en respectvol. Een overdreven gevoelige brief kan de verkoper ongemak bezorgen.

=         Vermijd ook manipulatie en laat ruimte tot onderhandelingen.

Hoe schrijft u een motivatiebrief voor een huis te kopen

Denk er vooral aan bij het schrijven van een motivatiebrief dat u persoonlijk schrijft en het dicht bij uzelf houdt. Dit spreekt een verkopende partij erg aan. Schrijf vlot en met gevoel, waarbij u ingewikkeld taalgebruik het beste thuis kunt laten. De ideale lengte van een motivatiebrief is maximaal een A4. Maak hem niet te lang, want u heeft kans dat de verkoper meerdere brieven krijgt toegestuurd en hij zal deze niet lezen wanneer deze allemaal tien velletjes bevatten.

In deze blog noemen we het een motivatiebrief, maar mensen kiezen er ook vaker voor om een motivatievideo op te nemen of een leuke ansichtkaart te sturen. Originaliteit wordt vaker beloond.

Motivatiebrief huis kopen voorbeeld

Hieronder volgt een beknopt voorbeeld van hoe een goede motivatiebrief bij een huis kopen, dient uit te zien:

=         Aanhef.

=         Stel uzelf en uw partner kort voor.

=         Vertel meer over de bezichtiging van de woning. Wanneer had u de bezichtiging en wat sprak u aan?

=         Geef aan waarom juist deze woning bij jullie past.

=         Geef aan dat u het bod en de eventuele ontbindende voorwaarden in een losse brief heeft meegestuurd.

=         Vergeet de verkoper niet succes te wensen met zijn of haar eigen verhuizing en het verdere verkoopproces.

=         Sluit af met uw contactgegevens.

Een bod doen

Als u een bod doet op het huis, dan stuurt u de brief mee. Een bod doen, is nog niet zo simpel. Er zijn meerdere biedingsvormen en wat is een goed bod om uit te brengen waarmee u wel de kans verhoogt om het huis te krijgen? Na een bod uitbrengen, is het een kwestie van wachten. U kunt ook een tegenbod krijgen, waarna u nog kunt onderhandelen. Of u accepteert dit nieuwe bod waarna u de nieuwe eigenaar bent van de woning.