U heeft uw droomwoning gevonden en die voldoet aan uw wensen en behoeften. U bent razend enthousiast en wilt het liefst zo snel mogelijk intrekken. Nu komt echter het lastigste van een woning kopen. U moet een geschikt bod uitbrengen. Hoe gaat dat echter in zijn werk: bieden op een huis? Wat is een goed bod en met welke dingen moet u rekening houden, wanneer u een bod gaat uitbrengen? Dit artikel zal u de handvaten bieden.
Hoe werkt bieden op een huis?
Wanneer u de bezichtiging van uw huis heeft gehad, dan mag u op het huis gaan bieden. U zult namelijk niet de enige zijn, die voor de woning zal gaan in de krappe woningmarkt. Om toch als winnaar uit de strijd te komen, moet u een degelijk bod uitbrengen. Er zijn meerdere biedingsvormen. De verkoper van het huis bepaalt tezamen met de verkoopmakelaar welke biedingswijze geaccepteerd wordt.
De vormen van bieden op een huis
Een van de populairste biedingsvormen is bieden op inschrijving. Dit houdt in dat u een keer mag bieden voor een bepaalde datum. Na deze deadline wordt de mogelijkheid tot bieden gesloten en beslist de verkoper met zijn makelaar met welke bieder ze in onderhandeling gaan. Een tweede biedingsvorm is onderhandelen. Hierbij brengt u een bod uit, waarna de verkoper contact met u opneemt met een tegenbod. Zo gaat dat heen en weer, totdat jullie het over het bod en de voorwaarden eens zijn. Een variant op deze optie is dat u eenmalig een bieding doet, waarna de verkoper kan instemmen of het bod kan afwijzen. De onderhandelingsmogelijkheden van optie twee ontbreken bij deze laatste biedingsvorm.
Hoe doet u bieden op een huis?
Hoe doet u nu een bod op een huis? Dit kan schriftelijk, via de e-mail of telefonisch. Ook kunt u online via de verkoopmakelaar een bod plaatsen. U benoemt in uw bieding het bedrag van uw bod en de voorwaarden. Het is bovendien raadzaam om, wanneer u telefonisch een bod doet, uw bieding ook op papier te zetten, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.
Hoeveel bieden op een huis?
Hoeveel u moet bieden op een huis wordt door een aantal factoren bepaald naast uw eigen budget en maximale aankoopprijs. Kijk bijvoorbeeld ten eerste naar de woningwaarde van het huis. U wilt immers niet meer bieden dan de woning waard is. Bekijk ook soortgelijke huizen in de buurt en kijk naar de verkoopprijzen hiervan. Vraag desnoods een aantal buurtgenoten naar de woningprijzen en of zij het met deze prijzen eens zijn.
Bieden op een huis: regels en voorwaarden
Bij het uitbrengen van een bod is niet alleen de prijs, maar zijn ook de voorwaarden van belang. Enkele belangrijke voorwaarden, die opgenomen moeten worden, zijn:
- Ontbindende regels
- Opleverdatum
- Geldigheidsduur van een bieding
- Eventuele overname van roerende zaken
- Financiering
- Bouwkundige keuring
- Eventuele vergunningen
Bieden op een huis: tips
Bieden op een huis gaat niet zomaar, aangezien er veel geld mee gemoeid gaat. Het eerste waar u dus rekening mee moet houden, is dat u genoeg geld heeft om het bod dat u plaatst ook te kunnen betalen. Tegelijkertijd wilt u een strategisch bod doen. Het moet hoog genoeg zijn om op te vallen bij de verkopende partij, maar u moet ook niet overbieden. Andere tips voor het bieden op een huis zijn:
- Stel een strategisch openingsbod vast.
- Bepaal de ontbindende voorwaarden, zoals kopen onder voorbehoud.
- Zet uw bod op papier.
- Biedt minder bij een woning die al een tijd te koop staat.
- Houdt in uw budget al rekening met eventuele verbouwingskosten.
- Laat een bouwkundig onderzoek doen voor u biedt.
- Schakel een verkoopmakelaar in voor extra hulp bij het bieden.